Gerechtelijke uitspraken

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken.

  Terug

Kenmerk (rechtbank)/Zaaknr.:
15-17933  
EBF nummer:
Z14034  
Datum uitspraak:
03-05-2016  
Titel:
Terugvorderen bemiddelingskosten  
Kern:
Bemiddelingsbureau moet worden geacht als lasthebber van de verhuurder te hebben opgetreden, zodat huurder geen bemiddelingskosten verschuldigd was.

Samenvatting:
Woonruimte werd niet geadverteerd. Huurder kreeg via via de naam van de bemiddelaar omdat deze een woonruimte aanbood die eerder door een vriend van de huurder werd afgewezen. Huurder had interesse in deze woonruimte. Woonruimte werd hem getoond, waarna de bemiddelaar (tevens de echtgenoot van de verhuurder) meedeelde: "Wij hebben besloten dat jij de nieuwe huurder van de woonruimte wordt, gefeliciteerd". Deze uitspraak doet de bemiddelaar de das om in de procedure: met 'wij' kan niets anders worden bedoeld dan de bemiddelaar en de verhuurder samen. De bemiddelaar trad dus op als lasthebber van de verhuurder. De bemiddelingskosten dienen te worden terugbetaald.

Rechter:
mr. M.D. Ruizeveld  
Gemachtigde:
G.C. Zijlstra  
Instantie:
Kamer voor Kantonzaken  
Winnaar:
Huurder  
Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een verzoek naar