Gerechtelijke uitspraken

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken.

  Terug

Kenmerk (rechtbank)/Zaaknr.:
15-23490  
EBF nummer:
OOS15029  
Datum uitspraak:
06-05-2016  
Titel:
Terugvorderen bemiddelingskosten  
Kern:
Bemiddelingsbureau moet worden geacht op te hebben getreden als lasthebber van de huurder. De huurder is geen bemiddelingskosten verschuldigd.

Samenvatting:
Bemiddelingsbureau Global Housing adverteert woonruimte op Facebook. Reageren mag alleen als men zich eerst kosteloos registreert als 'lid' van Global Housing. Bij de inschrijving als 'lid' moet men de woonwensen aangeven en geeft men een 'zoekopdracht' aan het bemddelingsbureau. Bureau stelt de woonruimtes die op Facebook worden geadverteerd te hebben gevonden voor haar leden. Daarmee komt het bureau tegemoet aan de zoekopdracht, zodat er geen sprake van kan zijn dat het bureau optreedt voor de verhuurder van de woonruimte, aldus steeds Global Housing.

De kantonrechter passeert dit verweer. Global Housing heeft de woonruimte te huur aangeboden op het internet en daarmee is voldoende aangetoond dat het bureau lasthebber is van de verhuurder, zoals de Hoge Raad in oktober 2015 heeft bepaald. De huurder had niet de mogelijkheid om rechtstreeks met de verhuurder contact op te nemen omdat de gegevens van de verhuurder niet door Global Housing in de advertentie werden vermeld. Ook uit alle andere omstandigheden en correspondentie tussen partijen moet de conclusie worden getrokken dat het bureau als lasthebber van de verhuurder optrad.

Rechter:
Mr. F.J. Lourens  
Gemachtigde:
G.C. Zijlstra  
Instantie:
Kamer voor Kantonzaken  
Winnaar:
Huurder  
Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel van de uitspraak.
 
  Terug