Gerechtelijke uitspraken

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken.

  Terug

Kenmerk (rechtbank)/Zaaknr.:
200.180.664/01  
EBF nummer:
PPF15008  
Datum uitspraak:
21-03-2017  
Titel:
Vervangen geiser en kachel door CV met huurverhoging  
Kern:
Verhuurder mag geiser en kachel vervangen door CV en redelijk huurverhoging in rekening brengen

Samenvatting:
Hoger beroep in kwestie open verbrandingstoestellen wordt gewonnen door de corporatie. In bodemprocedure heeft kantonrechter bepaald dat huurder de aanleg van een CV moet gedogen. Het is geen dwingend noodzakelijke werkzaamheid, wel een redelijk aanbod. Daar mag dan geen huurverhoging tegenover staan, omdat de verhuurder degene is die CV wil aanleggen. Verhuurder gaat in hoger beroep. Verder heeft de KR bepaald dat aanleg van CV gedoogd moet worden, maar er is niet geëist dat geiser en kachel weggehaald worden. Deze zijn van de huurder, dus in feite kunnen zo CV, kachel en geiser naast elkaar bestaan. Deze kwestie is bepalend voor een hele serie vergelijkbare zaken.

Het Hof oordeelt dat sprake is van (ingrijpende) vervanging van een bestaande voorziening, dat dit geldt als renovatie in de zin van BW 7:220 lid 2 en dat de voorgestelde huurverhoging redelijk is ook omdat deze grotendeels wordt gecompenseerd door extra huurtoeslag.

Rechter:
Toorman, Molenaar, Steenb  
Gemachtigde:
Kees Oosterwijk  
Instantie:
Gerechtshof Amsterdam  
Winnaar:
verhuurder  
Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel van de uitspraak.
 
  Terug