Gerechtelijke uitspraken

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken.

  Terug

Kenmerk (rechtbank)/Zaaknr.:
KK 17-663  
EBF nummer:
__C17026  
Datum uitspraak:
02-08-2017  
Titel:
Ymere wint kort geding om ontruiming uitvoerbaar bij voorraad bekrachtigd te krijgen  
Kern:
Ymere heeft 2 huurders in kort geding gedagvaard met eis tot ontruiming. Eerder gewezen ontruimingsvonnis was niet uitvoerbaar bij voorraad, daarom deze procedure. Voor de huurders is het kort geding niet goed afgelopen. Het ging over uitvoerbaarheid bij voorraad. De kantonrechter had in een bodemprocedure geheel volgens art. 272 de beëindiging van de huurovereenkomst toegewezen en dit niet uitvoerbaar bij voorraad verklaard. Ymere had vervolgens in kort geding gevorderd dat dat wel het geval zou zijn. De kantonrechter hield toen een belangenafweging, wat eigenlijk niet zou mogen. Het ging om de Haarlemmerpoort. De belangen van twee huurders, die ook wel ergens anders kunnen wonen, wogen minder zwaar dan het dringende onderhoud van zo’n groot monument. De kantonrechter had moeten toetsen of de huurders een zinloos hogere beroep hadden ingesteld, alleen maar om er langer te kunnen blijven wonen. En dan gaat eerst om dringend eigen gebruik en pas daarna om de belangen. Maar de kantonrechter dacht daar anders over.

Samenvatting:
Ymere heeft 2 huurders in kort geding gedagvaard met eis tot ontruiming. Eerder gewezen ontruimingsvonnis was niet uitvoerbaar bij voorraad, daarom deze procedure. Zaak is verloren. Beschrijving Peter Commandeur: Ymere heeft 2 huurders in kort geding gedagvaard met eis tot ontruiming. Eerder gewezen ontruimingsvonnis was niet uitvoerbaar bij voorraad, daarom deze procedure. Voor de huurders is het kort geding niet goed afgelopen. Het ging over uitvoerbaarheid bij voorraad. De kantonrechter had in een bodemprocedure geheel volgens art. 272 de beëindiging van de huurovereenkomst toegewezen en dit niet uitvoerbaar bij voorraad verklaard. Ymere had vervolgens in kort geding gevorderd dat dat wel het geval zou zijn. De kantonrechter hield toen een belangenafweging, wat eigenlijk niet zou mogen. Het ging om de Haarlemmerpoort. De belangen van twee huurders, die ook wel ergens anders kunnen wonen, wogen minder zwaar dan het dringende onderhoud van zo’n groot monument. De kantonrechter had moeten toetsen of de huurders een zinloos hogere beroep hadden ingesteld, alleen maar om er langer te kunnen blijven wonen. En dan gaat eerst om dringend eigen gebruik en pas daarna om de belangen. Maar de kantonrechter dacht daar anders over.

Rechter:
C. von Meyenfeldt  
Gemachtigde:
Peter Commandeur  
Instantie:
Rechtbank Amsterdam  
Winnaar:
Verhuurder  
Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel van de uitspraak.
 
  Terug