Gerechtelijke uitspraken

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken.

  Terug

Kenmerk (rechtbank)/Zaaknr.:
6266/07  
EBF nummer:
OZ 0706  
Datum uitspraak:
08-02-2008  
Titel:
Verhuurder`s verantwoordelijkheid  
Kern:
Het is de taak van de verhuurder om gebreken in de woning van de huurder te verhelpen, ook al zijn die het gevolg van een door derde veroorzaakte schade.

Samenvatting:
Verhuurder verhuurt een woning te Amsterdam voor ?278 per maand.
Huurder laat aan verhuurder weten dat haar woning onderhoudsgebreken vertoont. Deze bestaan uit scheuren en plekken in het plafond van de keuken en een zijkamer als gevolg van een lekkage.
Op verzoek van de huurder bepaalt de huurcommissie dat de huurprijs vanaf 1 januari 2006 ?156 wordt op grond van een gebrek in de categorie C waardoor de huurprijs wordt gesteld op 40% van de maximale redelijke huurprijs.

Verhuurder kan zich niet verenigen met deze uitspraak en is van mening dat de gevolgschade van de lekkages, welke door de bovenburen zouden zijn veroorzaakt, niet zodanig ernstig zijn dat een verlaging tot 40% zouden moeten opleveren. Bovendien zou hij de schade hebben willen herstellen, maar de huurder zou niet akkoord zijn gegaan met het witten van de vochtplek in de slaapkamer omdat zij het hele plafond gewit wilde hebben. De schilder die in oktober 2006 de schade wilde opnemen heeft pas in mei 2007 de lekkagesporen kunnen herstellen.

Uit de overgelegde foto?s en uit de overgelegde stukken valt af te leiden dat de huurder in december 2005 de gebreken aan haar woning heeft gemeld. Het was de taak van de verhuurder die gebreken te verhelpen, ook al zijn zij het gevolg van een door de bovenbuurman veroorzaakte lekkage. De huurcommissie heeft terecht de huurprijs verlaagd. Uit de foto?s valt niet af te leiden dat het om een gering gebrek ging dat een verlaging onredelijk zou zijn.

Niet is gebleken dat huurder zich heeft verzet tegen de herstelwerkzaamheden. De herstelwerkzaamheden die later plaatsvonden worden als deugdelijk aangenomen waardoor de oude huurprijs vanaf 1 maart 2007 dient te worden betaald.

Kantonrechter beslist:
1. Huurprijs wordt ingaande 1 januari 2006 vastgesteld op ?156 per maand en ingaande 1 maart 2007 op ?278.
2.Ieder partij draagt de eigen kosten

Rechter:
J.B.A.M. Groenendaal  
Gemachtigde:
 
Instantie:
Rechtbank, sector Kanton  
Winnaar:
Huurder  
 
  Terug