Gerechtelijke uitspraken

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken.

  Terug

Kenmerk (rechtbank)/Zaaknr.:
5846400  
EBF nummer:
__C18066  
Datum uitspraak:
26-07-2018  
Titel:
Toetsing aanvangshuurprijs: wel punten energielabel, geen 15% opslag beschermd stadsgezicht.  
Kern:
Verhuurder is in beroep gegaan tegen uitspraak huurcommissie en vordert extra punten voor energielabel en 15% opslag beschermd stadsgezicht. Het eerste wordt toegekend het tweede niet. Huurprijs wordt verlaagd van €1.200 naar € 635,04 per maand.

Samenvatting:
Huurprijsvaststelling. Afwikkelbericht Peter: In deze zaak waren Van Eijsden en Ter Borgh in beroep gegaan van een uitspraak van de huurcommissie in een toetsing. De registratie van het energielabel was namelijk gedaan een half jaar na ingang van het contract en de huurcommissie had het label daarom niet meegenomen. Het probleem hier was dat het begrip ‘label’ inmiddels was vervangen door ‘index”, en daarmee was de datum van registratie niet meer van belang. Er stond een uitspraak over in Woonrecht. Dit verloren we dan ook. Maar de huurcommissie had ook een toeslag van 15% toegekend, omdat er geïnvesteerd zou zijn in monumentale onderdelen in deze woning in de Jordaan. Maar er waren alleen kozijnen vervangen, met een betrekkelijk goedkope houtsoort. We hadden er een rapport over van Schelto Doyer. Wij gingen daarom ook in beroep. De advocaat meende dat de afgifte van een omgevingsvergunning al impliceerde dat de gemeente vond dat er in het beschermde stadsgezicht rekening was gehouden met het monumentale karakter van het pand. Niet zo’n sterke stelling. Die verloren ze dan ook. Toen was het huurcontract toch nog niet geliberaliseerd.
De procedures duurden erg lang. De huurovereenkomst is op 1 juli 2015 ingegaan, dus nog voor de invoering van de WOZ-waarde in de puntentelling. Daarna zou de woning hoe dan ook geliberaliseerd zijn geweest. Opmerkelijk is dat de advocaat na ruim een jaar procederen nog een keer pleidooi heeft aangevraagd. Maar er was geen comparitie na antwoord geweest, en dan heeft een partij dat recht.

Rechter:
26 juli 2018  
Gemachtigde:
Peter Commandeur  
Instantie:
Kantongerecht  
Winnaar:
Huurder  
Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel van de uitspraak.
 
  Terug