Gerechtelijke uitspraken

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken.

  Terug

Kenmerk (rechtbank)/Zaaknr.:
18-841  
EBF nummer:
__A18027  
Datum uitspraak:
22-10-2018  
Titel:
Geen ontbinding huurovereenkomst ondanks onderhuur door zoon tijdens mantelzorg  
Kern:
Huurster verzorgt tijdelijk haar vader. In die tijd verhuurt haar zoon de woning - zonder haar medeweten. Zodra ze hier weet van krijgt grijpt ze in en woont er zelf weer. Ontbinding overeenkomst zou haar in grote problemen brengen en is te zwaar in deze situatie, aldus de KR. In elk geval voor dit kort geding.

Samenvatting:
Eigen Haard wil huurcontract - sinds 1984 - ontbinden i.v.m. woonfraude. Huurster is mantelzorger voor haar vader, woonde het afgelopen half jaar tijdelijk bij deze vader in. Haar inwonende zoon is veel bij zijn vriendin en heeft zonder toestemming van de hoofdhuurster haar woning tijdelijk (tegen betaling) onderverhuurd. Daar is Eigen Haard achter gekomen na een anonieme tip. Inmiddels zijn de onderhuurders c.q. andere bewoners vertrokken en bewoont huurster haar woning weer permanent.

KR constateert dat huurster is tekort geschoten, maar dat heeft hersteld zodra zij op de hoogte werd gesteld van de onderhuur door haar zoon. Ze woont er weer zelf en al 34 jaar zonder problemen. Dat ze zoals EH stelt medehuurder in de woning van de vader zou kunnen worden is maar zeer de vraag, aldus de KR. De vordering wordt afgewezen en partijen dragen de eigen kosten. Nog niet bekend of verhuurder het nog eens wil proberen in een bodemprocedure.

Mooi dat huurster niet de dupe wordt van haar mantelzorgerschap, iets dat de overheid nota bene stimuleert c.q. verwacht van burgers.

Rechter:
E.J. van der Molen  
Gemachtigde:
Wing Yen Wong  
Instantie:
Kantonrechter  
Winnaar:
huurder  
Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel van de uitspraak.
 
  Terug