Gerechtelijke uitspraken

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken.

  Terug

Kenmerk (rechtbank)/Zaaknr.:
991241/  
EBF nummer:
BAA 0904  
Datum uitspraak:
04-04-2009  
Titel:
Ontbinding huurovereenkomst dringend eigen gebruik.  
Kern:
Inverband met verblijf in het buitenland verhuurd de eignaar van de woning zijn woning voor 1 jaar. Voor terug keer zegt de verhuurder huur overeenkomst op. Deze was ook opgesteld, met zijn aard tot korte duur. Nu wil de huurder niet vertekken en eist de verhuurder ontbinding huurovereenkomst en ontruiming.

Samenvatting:
Verhuurder heeft de woning, die in eigenbezit is, verhuurd voor een periode van 12 maanden. De verhuurder was in die periode in het buitenland. Na 12 maanden keert verhuurder terugkeren en zegt de huurovereenkomst op, met een verzoek tot ontbinding.
De verhuurder eist dat de huurovereenkomst met terugwerkende kracht eindigt. De huurovereenkomst was naar aard van korte duur en de claim van de huurder dat hij huurbescherming heeft in ongegrond. De huurder weet dat de verhuurder na 12 maanden terug keert.

De huurder stelt dat hij recht heeft op een verhuisvergoeding van 2000, - euro. Geeft aan twijfels te hebben of de verhuurder wel daadwerkelijk terug zal keren op de woning.

Beoordeling rechter: de huurovereenkomst is niet naar zijn aard van korte duur. In het contract is opgenomen dat de huurtermijn na de 12 maanden nog verlengd kan worden. De claim van huurbescherming is niet redelijk. De rechter twijfelt er niet aan dat de verhuurder weer terug zal keren op de woning na een eventuele ontruiming. De eis van de verhuurder wordt toegewezen aan de opgrond van dringend eigengebruik.

Rechter:
T.M.A. van L”ben Sels  
Gemachtigde:
 
Instantie:
Civiel Recht  
Winnaar:
Verhuurder  
 
  Terug