Gerechtelijke uitspraken

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken.

  Terug

Kenmerk (rechtbank)/Zaaknr.:
CV 08-445  
EBF nummer:
PPF 08-01  
Datum uitspraak:
14-09-2009  
Titel:
Ontruiming huurder voor renovatie en verbouwing.  
Kern:
Monumentaal pand word volledig gerenoveerd. Eigenaar is een particulier die zelfstandig de kosten moet dragen. De huurder wordt ontruimd zonder terug keer in de woning. De kosten van de verbouwing zijn daar te hoog voor en de huidige huur te laag.

Samenvatting:
Verhuurder wil ontbinding van het huurcontract vanwege de verbouwing en renovatie van het monumentale pand. Over het monumentale karakter van het pand is geen discussie en de renovatie wordt gezien als noodzakelijk. Op het pand rust een gemeentelijke aanschrijving.

De ontruiming is door de huurster aangevochten middels een kortgeding. In deze periode is zij in het ongelijk gesteld. De huurster is ontruimd inmiddels uit haar woning.

In de bodemprocedure toont de verhuurder aan dat hij als particulier de kosten van de verbouwing moet dragen. De huurster betaald een zodanig lage huur (109, - euro per maand) dat terugkeer niet mogelijk is en de woning zal komen te vervallen in de staat hij nu verkeerd.

De huurder vordert in de bodemprocedure een schadevergoeding en na de ontruiming een verhuiskostenvergoeding van 7.200, - euro.

De rechter beoordeeld dat de ontruiming van de huurder terecht heeft plaats gevonden. De ge‰iste schadevergoeding van de huurder wordt afgewezen, maar de vordering voor de gemaakt verhuiskomsten wordt toegewezen aan de huurder.
Omdat de huurder de meeste punten heeft verloren in de zaak wordt zij veroordeel in de proceskosten.

Rechter:
E. Pennink  
Gemachtigde:
 
Instantie:
Sector Kanton  
Winnaar:
Verhuurder  
 
  Terug