Gerechtelijke uitspraken

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken.

  Terug

Kenmerk (rechtbank)/Zaaknr.:
EA-1402/03  
EBF nummer:
kenmerk 6  
Datum uitspraak:
28-10-2005  
Titel:
Huur bedrijfsruimte als woonruimte / gebreken  
Kern:

Samenvatting:
De kantonrechter te Amsterdam heeft bepaald dat wanneer een verhuurder een bedrijfsruimte in huur geeft als woonruimte de bepalingen van de Huurprijzenwet Woonruimte van toepassing zijn.

In casu huurt huurder zelfstandige woning van verhuurder, de woning bevindt zich in een monument. Huurder dient verzoek tot verlaging huurprijs in, huurcommissie stelt redelijke huurprijs op ? 309.

De verhuurder stelt dat de huurprijs op ? 484 moet komen te staan. Gehuurde is bedrijfsruimte, geen woonruimte dus geen nulpunten, geen rekening mag worden gehouden met de laagte van het gehuurde bovendien stelt hij dat niet meer punten kunnen worden verkregen omdat het feitelijk om een bedrijfsruimte gaat en daardoor geen extra voorzieningen aan kan brengen.

De kantonrechter oordeelt dat het verhuren van bedrijfsruimte als woonruimte voor huurder minder wooncomfort veroorzaakt, dit had verhuurder zich moeten realiseren bij aangaan van de huur. Hij stelt de huur vast op ? 309 en stelt de huurprijs tijdelijk vast op ? 77 per maand tot de gebreken in de woning zijn verholpen.

Rechter:
mr. J.B.A.M. Groenendaal  
Gemachtigde: