Gerechtelijke uitspraken

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken.

  Terug

Kenmerk (rechtbank)/Zaaknr.:
200.015.1  
EBF nummer:
BIN 08-41  
Datum uitspraak:
02-06-2009  
Titel:
Gedeeltelijke ontbinding huurcontract, wegvallen berging.  
Kern:
De verhuurder wil op de zolderetage een nieuwe woning realiseren. Echter de berging van de huurder is op de zolderetage gevestigd. De Verhuurder vraag gedeeltelijk ontbinding van de huurovereenkomst en verlaagd de huur om externe opslagruimte te huren. De kantonrechter wijst deze eis toe, de huurder gaat in beroep bij het hof en krijgt hier gelijk. De belangen van de huurder wegen zwaarder dan die van de verhuurder.

Samenvatting:
De verhuurder wil de zolder ruimte ombouwen naar een zelfstandig woonruimte. Op dit moment is op de zolder etage de berging van de huurder. De verhuurder bied de huurder een gedeeltelijk ontbinding van het huurcontract. Waarbij de zolderberging komt te vervallen en de huurprijs met 48,- euro wordt verlaagd. Dit is namelijk het zelfde bedrag dat het kost om een externe berging te huren.

De kantonrechter wijst deze eis toe aan de verhuurder en spreek de ontruiming van de zolderberging uit.

De huurder is het hier niet mee eens en gaat hier tegen in beroep bij de Rechtbank. Daarbij geeft de huurder aan dat hij het niet wenselijk vind dat zijn berging verdwijnt omdat hij zijn spullen niet in de woning kan bewaren. Indien de afstand tussen de berging en de woning groot is dit praktische problemen oplevert.

De verhuurder geeft aan dat zij groot financieel belang hebben bij het ombouwen van de zolderruimten naar een appartement. Zij hebben hier ook een bouwvergunning voor aangevraagd en verkregen.

Het hof komt tot de beslissing dat de belangen van de huurder zwaarder wegen dan die van de verhuurder. Dit omdat er geen mogelijkheid is in de woning zelf de benodigde bergruimte te cre‰ren. En de financi‰le belangen van de verhuurder in deze zaak minder zwaar worden gewogen als het woongenot en de belangen van de huurder.
Het hof vernietigd het vonnis van de kantonrechter en spreek opnieuw recht.

Rechter:
R.J.M. Smit, D.J. van der  
Gemachtigde:
 
Instantie:
Sector Civiel Recht  
Winnaar:
Huurder  
 
  Terug