Gerechtelijke uitspraken

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken.

  Terug

Kenmerk (rechtbank)/Zaaknr.:
CV 09-449  
EBF nummer:
OWE 09-13  
Datum uitspraak:
20-05-2010  
Titel:
Illegale bewoning zolderverdieping.  
Kern:
Na verbouwing in de vorige eeuw is de zolderberging onderdeel van de woonruimte geworden. Dit was in overeenstemming met de toenmalige verhuurder/eigenaar. De nieuwe verhuurder beweerd nu dat er sprake is van illegale bewoning van de zolderberging.

Samenvatting:
Verhuurder eist ontruiming van de zolderberging over de oppervlakte van 2 zolders (4e etage). Deze zolders behoren tot 2 verschillende panden uit een pandencomplex. Volgens de huidige eigenaar en verhuurder bewoont de huurster illegaal de twee zolderruimtes naast haar gehuurder woning op de 3e etage in een van de panden.
De verhuurder eist de ontruiming van de zolderruimtes omdat deze als berging dienst horen ten doen en de verhuurder het pand wil renoveren en splitsen. Tevens draagt de verhuurder aan dat hij als verhuurder het risico loopt om een dwangsom van de gemeente te ontvangen omdat de zolder ruimte illegaal wordt bewoond. Hiervoor is nooit een vergunning afgegeven.

De huurster verweert zich hier tegen. Zei overlegd verklaringen van de vorige bewoonster en de vorige beheerder/eigenaar. Uit deze verklaringen komt naar voren dat de vorige eigenaar het pand in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw heeft verbouwd. De toenmalige huurster heeft toen gevraagd om de zolder etage boven haar woning en die van het naastgelegen pand bij haar woning te betrekken. Hier heeft zij toestemming voor gekregen, de huur is naar boven aangepast en heeft eigeninvesteringen in de woning gedaan zodat de woning aan de toenmalige eisen voldeed.
De huidige huurster is na voordracht door de vorige huurster op de woning gekomen, hier heeft de vorige eigenaar/verhuurder toestemming voor gegeven. Dus de huurster concludeert hier uit dat de vorige eigenaar/verhuurder heeft in gestemd met de verhuur van de toenmalige situatie van het pand.

De rechter oordeelt, dat hij moet toetsen of er spraken is van illegale bewoning van de zolderberging. Hier geeft hij een ontkennend antwoord op, in de jaren tachtig van de vorige eeuw is, in overleg, toestemming gegeven voor deze verandering. De wijziging waren al jaren aanwezig toen de huidige huurster op de woning kwam, dus mocht er van uit gaan dat dit de juiste situatie was. Tevens is in de Huurcommissie procedure niks over de zolderruimte opgemerkt of genoemd.
De stelling over de handhaving van de gemeente is niet relevant voor de rechten die de huurster heeft op het gebruik van de woning.

Rechter:
A.J.T. Karskens  
Gemachtigde:
 
Instantie:
Sector Kanton  
Winnaar:
Huurder  
 
  Terug