Gerechtelijke uitspraken

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken.

  Terug

Kenmerk (rechtbank)/Zaaknr.:
04-34530  
EBF nummer:
BIN 0494  
Datum uitspraak:
30-08-2005  
Titel:
Gebrek ventilatie voldoende verholpen  
Kern:

Samenvatting:
De kantonrechter te Amsterdam heeft geoordeeld dat de huurcommissie juist heeft beoordeeld dat gebreken van ventilatie in de doucheruimte zijn verholpen.

Huurcommissie heeft de huur van de woning ten gevolge van niet goed functionerende ventilatie in de doucheruimte vastgesteld op 40% van de maximaal redelijke huurprijs.
De kantonrechter heeft deze uitspraak van de huurcommissie bevestigd en heeft gesteld dat de ventilatieproblemen zijn te verhelpen door het aanbrengen van een aanmerkelijk groter gat in de tussenwand tussen het toilet, dat wel voorzien is van een trekgat naar buiten, en de douche.

Verhuurder heeft een rooster in de deur geplaatst en het gat in de tussenwand vergroot tot 95 mm hoog en 515 mm breed, tevens heeft hij het plafond schimmelvrij gemaakt.
Hierna heeft verhuurder een herstellingsprocedure bij de huurcommissie gestart. De huurcommissie acht de verbreken verholpen en geeft aan dat de maximaal redelijke huurprijs weer gevraagd kan worden.

Huurder heeft een bouwkundige ingeschakeld, uit zijn rapport blijkt dat de doucheruimte op een tweetal punten niet voldoet aan de voorschriften van het Bouwbesluit. Hij stelt dat een kantonrechter geen deskundig is en dat hij ook geen oplossingen mag voordragen.

De kantonrechter stelt het Bouwbesluit te zware eisen stelt in het kader van deze zaak daar het er in casu om ging of de getroffen voorzieningen zorgen voor een voldoende mate van toevoer van verse lucht en afvoer van binnenlucht. De kantonrechter is het met de huurcommissie eens en stelt dat de getroffen maatregelen voldoende zijn. Het nulpunt wordt opgeheven. Kantonrechter veroordeelt huurder in de proceskosten.

Rechter:
mr. A.H. B?uerle-Hetebrij  
Gemachtigde:
 
Instantie:
Rechtbank, sector Kanton  
Winnaar:
 
 
  Terug