Gerechtelijke uitspraken

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken.

  Terug

Kenmerk (rechtbank)/Zaaknr.:
CV 06-2410  
EBF nummer:
BAA 0605  
Datum uitspraak:
17-05-2005  
Titel:
Huurprijsverhoging van 15% afgewezen  
Kern:

Samenvatting:
Op 17 mei 2005 heeft de kantonrechter te Amsterdam een vordering ten behoeve van een verhuurder om de huurprijs van een pand met 15 % te verhogen afgewezen.

Bij uitspraak van 5 oktober 2005 heeft de huurcommissie heeft een nieuwe huurprijs vastgesteld voor een woonruimte aan de Hoofdweg te Amsterdam daar de aanvangshuurprijs niet redelijk was.

De verhuurder vordert een huurprijs die 15% hoger is omdat het om een ?orde 2 pand? zou gaan waarbij de verhuurder dient te investeren voor de instandhouding van de waarde van de gevels. De woning behoort echter niet tot een Beschermd Stadsgezicht waarbij de huur met 15% mag worden verhoogd. Het betreft echter wel een woning in een beeldbepalend pand, hetgeen hogere kosten voor onderhoud en renovatie met zich meebrengt.

De woonruimte is niet aan te merken als een beschermd stadsgezicht als bedoeld in art. 1 onder g van de Monumentenwet 1988. De huurcommissie heeft dus een redelijke huurprijs gesteld, de vordering wordt daarom dan ook afgewezen.

Rechter:
mr. A.H. Kist  
Gemachtigde:
 
Instantie:
Rechtbank, sector Kanton  
Winnaar:
 
 
  Terug