Gerechtelijke uitspraken

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken.

  Terug

Kenmerk (rechtbank)/Zaaknr.:
CV 10-296  
EBF nummer:
ASD 09-15  
Datum uitspraak:
23-08-2010  
Titel:
Servicekostenprocedure VvE kosten mogen worden doorberekend.  
Kern:
De rechter oordeelt dat VvE kosten (eigenaarslasten) doorberekend mogen worden in de servicekosten van de huurder. OZB(WOZ) kosten daarentegen niet.

Samenvatting:
Huurder en verhuurder zijn aan het begin van de huurovereenkomst overeengekomen dat de kale huur 1.050, - euro en de servicekosten 500, - euro per maand bedragen. De verhuurder heeft een jaar afrekeningen maakt en stelt vast de servicekosten hoger zijn en verzoekt de huurder het nog verschuldigde bedrag te voldoen. De huurder is niet met de verhuurder eens en weigert te betalen. De verhuurder begint een incasso traject met behulp van een incassobureau.
De huurder blijft weigeren en de huurder start een procedure bij de Kantonrechter.

Tijdens de procedure worden alle punten van de servicekosten doorgenomen. De verhuurder wil via de servicekosten de OZB belasting aan de huurder doorberekenen. Deze kosten worden door de rechter afgewezen. Echter de kosten voor de VvE mag de verhuurder wel doorberekenen Hoger beroep puntentelling, grensgeval wel/niet geliberaliseerd, ook al wordt ik gezien als eigenaarslasten. Echter vallen bij deze VvE hier ook kosten onder voor schoonmaak en verzekering van gemeenschappelijke ruimtes.

De rechter stelt de servicekosten vast (iets lager dan de verhuurder) maar de huurder blijft verplicht het nog verschuldigde bedrag aan de verhuurder te betalen, inclusief rente (die op een laster tijdstip is vastgesteld). Tevens wordt de huurder veroordeeld in de kosten van geding.

Rechter:
M.C. Scholten  
Gemachtigde:
 
Instantie:
Sector kanton  
Winnaar:
Verhuurder  
 
  Terug