Gerechtelijke uitspraken

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken.

  Terug

Kenmerk (rechtbank)/Zaaknr.:
CV 08-260  
EBF nummer:
OOS 08-22  
Datum uitspraak:
16-03-2009  
Titel:
Hoger beroep puntentelling, grensgeval wel/niet geliberaliseerd.  
Kern:
De woning zit net op de grens van wel of niet geliberaliseerd. De overeengekomen huurprijs was geliberaliseerd. De Huurcommissie oordeelt dat hier geen sprake van is. Tijdens het hoger beroep bij de kantonrechter wordt het punten aantal hoger vast gestelt en komt deze boven de liberalisatiegrens te liggen.

Samenvatting:
Huurder heeft een woning gehuurd en is een toetsingsnieuwe huurprijs gestart. De huurprijs bij aanvang huurovereenkomst is geliberaliseerd, de Huurcommissie stelt echter het punten aantal vast op 142 punten. Dit leidt tot een redelijke huurprijs van 612,67 euro per maand per 12 juli 2007.

Verhuurder gaat hier tegen in beroep en stelt dat de huurprijs wel geliberaliseerd is. Dit komt omdat de punten voor de vloerisolatie en gevelisolatie niet zijn meegerekend en bij de recente renovatie van het pand zijn aan gebracht. Tevens is in de badkamer de thermosstatische kraan en de scheerwandcontactdoos vergeten.

De huurder verweerd zich hier tegen en voert aan dat van gevel isolatie geen sprake is. De oppervlakte door de verhuurder 1m2 kleiner wordt opgegeven, de scheerwandcontactdoos te ver van de spiegel is waardoor hij niet nuttig gebruikt kan worden en dat er 5 aftrekpunten gerekend moeten worden voor de verkeershinder van de weg. Met dit inachtneming bedraagt het punten totaal 140.

De rechter oordeelt dat ontegenzeggelijke spreke is van vloer en gevelisolatie. Worden de punten voor de scheerwandcontactdoos toegekend, de voorziening in aanwezig. De stelling van de huurder dat er meer aftrekpunten voor de verkeershinder moeten worden toegewezen wijst de rechter af. De overig bezwaren worden ook als niet Hoger beroep puntentelling, grensgeval wel/niet geliberaliseerd gegrond verklaard.
De rechter stelt het punten aantal, per 12 juli 2007, vast op 145 punten. De Huurcommissie had de overeengekomen huurprijs van 950, - euro als redelijk moeten aanmerken. De rechter stelt de huurprijs ook vast op 950, - euro per maand.

Rechter:
J. Westhoff  
Gemachtigde:
 
Instantie:
Sector kanton  
Winnaar:
Verhuurder  
 
  Terug