Gerechtelijke uitspraken

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken.

  Terug

Kenmerk (rechtbank)/Zaaknr.:
CV 08-311  
EBF nummer:
BIN 08-44  
Datum uitspraak:
08-04-2009  
Titel:
Huurcommissie hogerberoep, All-in uitspraak en terugvordering onverschuldigd betaalde huur.  
Kern:
Rechter oordeelt dat het uitspreken van een All-in huurprijs straf te streng is, stelt de huurprijs vast op het maximaal redelijke en stelt het bedrag voor de servicekosten vast. De verhuurder wordt wel veroordeeld de onverschuldigd betaalde huur terug te betalen aan de huurster.

Samenvatting:
Huurder is op 15 november 2004 huurovereenkomst overeengekomen met een huurprijs van 750, - euro per maand. Dit bedrag bestaat uit gebruik volledige woning, gestoffeerd en gemeubileerd, de bedragen voor deze posten zijn niet uitgesplitst. Gas, water en elektra zijn voor kosten van de huurster.
De huurster stapt op 27 maart 2008 naar de Huurcommissie om de All-in huurprijs uit te laten splitsen. De huurcommissie oordeelt dat er sprake is van een All-in huurprijs en spreek een huurprijs van 55% maximale huurprijs uit, 166,27 euro per maand. De voorschot op de servicekosten bedraagt 41,57 euro per maand.

De verhuurder gaat hier tegen in beroep, de verhuurder betwist dat hier sprake is van een All-in huurprijs. De woning is gestoffeerd en gemeubileerd verhuurd omdat zij ging proef samen wonen en de huurster aangaf het wel prettig te vinden een gemeubileerde woning te huren. Daarnaast is de huurprijs zo vastgesteld dat de verhuurster precies haar hypotheek verplichtingen kan voldoen.

Als tegen eis vordert de huurster dat de verhuurder de onverschuldigd betaalde huur terug, dit bedraagt in totaal 3.866,81 euro.

De rechter oordeelt dat de kale huurprijs moet worden vastgesteld, het gemeubileerde/stoffeerde is namelijk nog niet uitgesplitst. De verhuurder heeft geen misbruik van de omstandigheid gemaakt dus stelt de rechter de huurprijs op maximaal redelijk vast (72 punten) 302,31 euro. Daarnaast stelt de rechter de servicekosten voor het gemeubileerde/stoffeerde vast op 125, - euro per maand. De terugvorderingseis van de huurster wordt na aanpassing van de te betalen huurprijs aangepast tot 1.036,96 euro.
De huurprijs wordt opnieuw vastgesteld en de uitspraak van de Huurcommissie ontbonden, de verhuurder veroordeeld de onverschuldigd betaalde huur te retourneren en wordt veroordeeld in de kosten van het geding.

Rechter:
C. von Meyenfeldt  
Gemachtigde:
 
Instantie:
Sector kanton  
Winnaar:
Huurder  
 
  Terug