Gerechtelijke uitspraken

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken.

  Terug

Kenmerk (rechtbank)/Zaaknr.:
AWB 09/61  
EBF nummer:
Geen  
Datum uitspraak:
29-09-2010  
Titel:
Bemiddelingsbureau gaat in beroep bij de bestuursrechter tegen de beslissing van de gemeente om de bemiddelingsvergunning niet te verlengen/vernieuwen.  
Kern:
Het woningbemiddelingsbureau wil een nieuwer vergunning omdat ze de vorige waren kwijt geraakt door overtreding van de vereisten. De gemeente weigert dit en de rechter bevestigd.

Samenvatting:
Woningbemiddelingsbureau had een vergunning om te bemiddelen in woonruimte. Deze vergunning is door de gemeente ingetrokken omdat zei artikel 10, 11 en 13 van de gemeente vergunning hebben overtreden. De overtreding is in twee gevallen geconstateerd door de gemeente ambtenaar van de Dienst Wonen, daarnaast zijn de administratie gegevens conform de verordening opgevraagd. Deze gegevens werden maar moeizaam en na aandringen verstrekt, de gegevens waren niet compleet en moeste aangevuld worden.
De gemeente heeft hierna besloten de vergunning in te trekken van het woningbemiddelingsbureau.

Het woningbemiddelingsbureau heeft een nieuwe aanvraag ingediend bij de gemeente en deze wordt afgewezen. Uit de verordening vloeit voort dat na intrekking van de vergunning wordt deze voor een periode van 3 jaar niet opnieuw verleend. Het woningbemiddelingsbureau gaat tegen deze uitspraak in beroep en stelt dat de gemeente met deze regelgeving een te grote inbreuk doet in de particuliere huursector.
De gemeente verweert zich hier tegen en geeft aan dat de verordening en handhaving hiervan binnen de bestaande wetgeving past.

De rechter gaat mee met het oordeel van de gemeente. De Dienst Wonen handhaaft de regelgeving en conform de regels wordt er binnen 3 jaar na intrekking of afwijzing vergunning geen nieuwe vergunning verleent. De rechter wijst de eis van het woningbemiddelingsbureau af.

Rechter:
C.A.E. Wijnker, M.F. Wagn  
Gemachtigde:
 
Instantie:
Sector Bestuursrecht  
Winnaar:
Gemeente Amsterdam  
 
  Terug