Gerechtelijke uitspraken

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken.

  Terug

Kenmerk (rechtbank)/Zaaknr.:
07/10669  
EBF nummer:
ppf0901  
Datum uitspraak:
20-03-2009  
Titel:
kleinzoon verkrijgt medehuurderschap na overlijden grootvader.  
Kern:
'bijzondere lotsverbondenheid'-die er niet is tussen grootvader/kleinzoon- niet noodzakelijk voor duurzame gemeenschappelijke huishouding.

Samenvatting:
kleinzoon is bij grootvader gaan wonen in verband met het einde van zijn huwelijk en op verzoek om grootvader te verzorgen. Huishoudelijke taken werden verdeeld, er werd samen gekookt/gegeten/tv gekeken/bezoek ontvangen en kleinzoon betaalde maandelijks bedrag voor vaste lasten. Hof ging er van uit dat huishouden wel gemeenschappelijk was, maar niet duurzaam, ook al heeft die tien jaren geduurd en is het beëindigd door overlijden grootvader. Vlg hof was er geen bijzondere lotsverbondenheid tussen grootvader en kleinzoon. Hoge raad oordeelt dat dat een te beperkte opvatting is van het begrip duurzame gemeenschappelijke huishouding als in art 7:268 lid 2 is bedoeld.
Het feit dat kleinzoon na overlijden is getrouwd doet niets af aan duurzaamheid gemeenschappelijke huishouden die daarvoor werd gevoerd.

Rechter:
de savornin lohman hammer  
Gemachtigde:
Polak, Duk  
Instantie:
Hoge raad  
Winnaar:
(mede-)huurder  
 
  Terug