Gerechtelijke uitspraken

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken.

  Terug

Kenmerk (rechtbank)/Zaaknr.:
KK 15-301  
EBF nummer:
FOV15010  
Datum uitspraak:
05-03-2015  
Titel:
Door huurder aangespannen kort geding na illegale ontruiming leidt tot schikking  
Kern:
Door huurder aangespannen kort geding na illegale ontruiming leidt tot mooie schikking

Samenvatting:
Huurder is met een aantal mensen een woning gaan huren, hij heeft de woonruimte via Facebook gevonden. Een medehuurcontract leek in eerste instantie de bedoeling, maar in feit is hij nu één van de drie onderhuurders van de hoofdhuurder. Onderhuurder(s) kregen, nadat ze er al drie weken woonden, namelijk een zogenaamd hospitacontract voor de periode van een jaar, ingangsdatum 1 mei 2014, einde 31 april 2014.rnDe hoofdhuurder betaalde bij aanvang van haar huurovereenkomst overnamekosten (voor een CV installatie in de woning aangelegd door de vorige huurder) en bemiddelingskosten, op haar voorstel zijn deze kosten door vier gedeeld. Ongeveer een half jaar later zegt hoofdhuurder deze onderhuurder en een andere onderhuurder (al wat eerder) de huur op zonder rechtsgrond binnen de 9 maanden periode die zij als hospita t.o.v. van haar onderhuurders heeft/ zegt te hebben. De door (onder)huurders aan onderverhuurder betaalde kosten kunnen waarschijnlijk worden gezien als onterecht betaald. De bemiddelingskosten zijn waarschijnlijk onverschuldigd (huurders hebben zelf gereageerd op een advertentie van hoofdhuurder/onderverhuurder). Dat geldt ook voor de overnamekosten aangezien deze zijn betaald voor een "onroerende zaak" (en onder druk van de omstandigheden, anders kregen zij waarschijnlijk geen huurovereenkomst).rnVerder mogelijk te hoge servicekosten, in ieder geval één van de posten is waarschijnlijk onterecht.
Later: ontruiming onderhuurder en vervangen van het voordeurslot door hoofd/onderverhuurder. Huurder wil niet terug. rnGarantie afgegeven voor terugvorderen schade van vermiste danwel beschadigde inboedel (H maakt lijst, klein deel staat nog in de woning), transportkosten, opslagkosten, evt tijdelijk vervangende woonruimte, rekening slotenmaker, ‘bemiddelingskosten’, overnamekosten CV ketel, borg, laatste gedeelte huur februari, (voorschot) servicekosten.

05-03-15 R: heden zitting Kort Geding. Mooie schikking: huurder krijgt €3.500,-, verhuurder betaalt de huur van de opslagbox nog bijna twee maanden (tot en met 31 mei 2015) . Voorgaande is tegen finale kwijting, m.u.v. eventuele schade aan de inboedel die huurder nog heeft als gevolg van de ontruiming en opslag daarvan.

Rechter:
L. Voetelink  
Gemachtigde:
Emma Swart  
Instantie:
Rechtbank Amsterdam  
Winnaar:
Huurder  
Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel van de uitspraak.
 
  Terug