Gerechtelijke uitspraken

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken.

  Terug

Kenmerk (rechtbank)/Zaaknr.:
CV EXPL 14-27639  
EBF nummer:
Z14025  
Datum uitspraak:
08-06-2015  
Titel:
Borg terugvorderen bij ontbreken opnamestaat aanvang overeenkomst  
Kern:
Huurder vertrekt uit de woning en maakt melding van schade waarvoor zij €150.00 wil betalen. Verhuurder stelt dat er meer schade aanwezig is en betaalt slechts €287.50 terug in plaats van (€1200.00 - €150.00 =) €1050.00. Rechter oordeelt dat er geen opnamestaat is opgesteld bij aanvang en daarom wordt geacht de woning in dezelfde staat te zijn achtergelaten door de huurder als zij de woning bij aanvang heeft ontvangen.

Samenvatting:
Verhuurder stelt dat huurder een huisbewaringsovereenkomst heeft en daarom de reguliere regels inzake oplevering en borg niet van toepassing zijn. Huurder moet daarom betalen voor schade aan de inboedel. Huurder erkent dat zij voor €150.00 schade heeft veroorzaakt en is bereid dit bedrag van de borg af te trekken. De overige schade die de verhuurder claimt is niet aanwezig of was al aanwezig bij aanvang van de huurovereenkomst.

De rechter oordeelt dat er sprake is van een reguliere huurovereenkomst; de woning is voor een zekere periode tegen betaling in gebruik gegeven. De overeenkomst voldoet daarom aan artikel 7:201 BW. Dit betekent dat artikel 7:224 BW van toepassing is. Er is geen sprake van een overeenkomst naar zijn korte duur.

Dit betekent dat de verhuurder bewijs had moeten overleggen dat de staat van het gehuurde bij het einde van de huurovereenkomst niet overeen komt met de staat van het gehuurde bij aanvang van de huurovereenkomst. De verhuurder heeft dit geprobeerd, maar het bewijs is niet afdoende. Huurder wordt daarom in het gelijk gesteld en krijgt het restant van de borg (minus de overeengekomen €150.00 voor schade) retour.

Rechter:
C.L.J.M. de Waal (Kantonr  
Gemachtigde:
Guido Zijlstra  
Instantie:
Rechtbank Amsterdam, afde  
Winnaar:
huurder  
Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel van de uitspraak.
 
  Terug