Gerechtelijke uitspraken

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken.

  Terug

Kenmerk (rechtbank)/Zaaknr.:
CV EXPL 15-7133  
EBF nummer:
Z15014  
Datum uitspraak:
10-07-2015  
Titel:
Dringen eigen gebruik ivm werkkamer?  
Kern:
H huurt zelfstandige woonruimte op zolder. Vh wil ontruiming omdat zijn Amerikaanse baas de reis- en verblijfskosten wil beperken en haar werknemers verplicht om een thuiskantoor voor ontvangst gasten en telebellen in te richten. Het "eigen gebruik" moet een eigen belang van vh dienen. Het belang is hier gelegen in kostenbesparing van de werkgever van vh. Dat vh zal worden ontslagen als hij niet aan de wensen van zijn werkgever tegemoet komt is onvoldoende onderbouwd.
Als er wel "eigen gebruik" zou zijn dan is de dringendheid niet komen vast te staan. Er is een maal per maand een bespreking die elders gehouden kan worden en voor conference calls is een muur met een neutrale kleur voldoende. Vorderingen afgewezen.

Samenvatting:
Huurder woont op een zolderetage (1/3de van de zolder) met eigen keuken en badkamer. Hij doet een voorstel tot uitsplitsing all-in en voorstel tot huurverlaging (want maximale huurprijs lager dan 55% all-in). Verhuurder reageert hierop met een huuropzegging wegens dringend eigen gebruik. De verhuurder woont in hetzelfde pand 2 verdiepingen lager. Werkgever van de verhuurder verwacht dat alle werknemers een werkkamer zullen inrichten thuis zodat zij gasten kunnen ontvangen en hieruit kunnen werken. Verhuurder heeft hiervoor de zolderkamer in gedachten.

Verhuurder vordert bij kantonrechter beëindiging van de huurovereenkomst. Rechter oordeelt dat eigen gebruik niet is vast komen te staan, omdat vooral het belang van de werkgever van de verhuurder wordt gediend, en niet de verhuurder zelf. Daarnaast is de dringendheid niet komen vast te staan (verliest de verhuurder zijn baan als hij niet meewerkt??). Rechter oordeelt dat de verhuurder een conferance call kan doen in een kamer met een neutrale kleur en dat hiervoor de huurrechten van Flick niet hoeven te wijken.

Rechter:
C.W. Inden (Kantonrechter  
Gemachtigde:
F. Panholzer  
Instantie:
Rechtbank Amsterdam, afde  
Winnaar:
huurder  
Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel van de uitspraak.
 
  Terug